Ημερίδα με θέμα «Η Πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας ως πρόταση αλλαγής της κοινωνίας: η συμβολή της σκέψης των Τριών Ιεραρχών»

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τις Γυναίκες και τα κορίτσια στην Επιστήμη, στον φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Προγράμματος «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας» με θέμα:

«Η Πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας ως πρόταση αλλαγής της κοινωνίας: η συμβολή της σκέψης των Τριών Ιεραρχών.»

Η Ημερίδα μας ξεκίνησε με τον πατρικό χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β’ , τον οποίο ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βενετσιάνος. Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα η Αικατερίνη Κατριβάνου, Αντιδήμαρχος Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων και ο Υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η πρώτη συνεδρία με Συντονιστή τον π. Συμεών Βενετσιάνο, είχε ως θέμα ” Ποια είναι η πρόταση του Χριστιανισμού για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας;” και ομιλητές τους:
Κωνσταντίνο Κορναράκη, Καθηγητή Χριστιανικής Ηθικής- Βιοηθικής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και Θανάση Ν. Παπαθανασίου, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιεραποστολικής, Διαπολιτισμικής Χριστιανικής Μαρτυρίας και Διαλόγου στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών.

Η Β’ συνεδρία με Συντονιστή τον π. Αντώνιο Καλλιγέρη, Δ/ντή στη Δ/νση Γάμου & Οικογένειας του Ιδρύματος Νεότητος & Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών είχε ως θέμα : «Ποιες νέες πολιτικές μπορεί να σχεδιαστούν για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας;” και ομιλητές και ομιλήτριες: Βασιλική Αθανασοπούλου, Επιστημονική Υπεύθυνη Επιτροπής Ισότητας Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας
Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Βάσω Κόλλια, Πολιτική Επιστήμονα, πρώην Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων
Φωτεινή Μηλιώνη, Δικηγόρο- Εγκληματολόγο, Εμπειρογνώμων σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας.
Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια της Κοινωνιολογίας της
Θρησκείας και της Ηθικής, του Τμήματος Θεολογίας, Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ.
Χρήστο Τσιρώνη, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοινωνικής Θεωρίας του Σύγχρονου Πολιτισμού και του Χριστιανισμού, του Τμήματος Θεολογίας της θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Τις δύο συνεδρίες ακολούθησε Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Είναι ο Ορίζοντας της Πρόληψης της Ενδοοικογενειακής Βίας ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο;», με ομιλητές και ομιλήτριες τους:
Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμο
Όλγα Κεφαλογιάννη, Βουλευτή Α΄ Αθηνών, πρώην Υπουργό Τουρισμού, Νομικό
Ειρήνη- Ελένη Αγαθοπούλου, Βουλευτή Κιλκίς, Α΄ Αντιπρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Νάντια Γιαννακοπούλου, Βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, Β΄ Αντιπρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Δημήτρη Μόσχο, Καθηγητή Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.
Συντονιστής: Κώστας Παππάς, Δημοσιογράφος

Η εκδήλωση αυτή δεν ήταν “μία ακόμα ημερίδα” . Ήταν μια εκ βαθέων συζήτηση, ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα σε εκλεκτούς εισηγητές και ευαισθητοποιημένους ακροατές, για όσους πιστεύουν ότι “Δόξα ειν’ η ευθύνη της δικής τους  αλλαγής” (Δ. Σαββόπουλος, “Μην  πετάξεις τίποτα”)

Ευχαριστούμε όσους αφιέρωσαν το Σάββατό τους και θυσίασαν κάτι σημαντικό για κάτι που θεώρησαν  πολύτιμο. Ή παρουσία τους, ο ενθουσιασμός και ο βαθύς προβληματισμός τους στο κοινωνικό και πολυδιάστατο πρόβλημα της βίας, μας γέμισε με  χαρά  αλλά και  ευθύνη να συνεχίσουμε την πορεία μας στον δρόμο της Πρόληψης με όχημα τη θεολογία της Εκκλησίας μας.