Η Ψυχολογία των γιορτών

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και μετράμε αντίστροφα για τον ερχομό του νέου έτους. Οι χριστουγεννιάτικες εορτές είναι, αναμφίβολα, η πιο λαμπερή περίοδος του χρόνου. Ταυτόχρονα όμως είναι και μία «παράδοξη» γιορτή καθώς στη διάρκεια αυτών των ημερών προκαλούνται πληθώρα έντονων και πολλές φορές αντιφατικών μεταξύ τους συναισθημάτων. Ένα άτομο δύναται να έχει ψυχικές διακυμάνσεις την περίοδο αυτή, όπου τόσο η χαρά όσο και η λύπη βιώνονται στον υπέρτατο βαθμό, γιατί όλα λαμβάνουν πιο έντονες διαστάσεις από ότι έχουν στην πραγματικότητα.

Στη σύγχρονη εποχή, που όλα μεταβάλλονται ταχύρρυθμα, οι άνθρωποι διακατέχονται από αισθήματα ανασφάλειας και φόβου για όσα θα φέρει το μέλλον. Κάθε οικογένεια αντιμετωπίζει αυξημένες προκλήσεις και καθημερινά δοκιμάζονται οι ανθρώπινες αξίες και οι διαπροσωπικές σχέσεις. Για πολλές οικογένειες οι γιορτινές μέρες δεν αποτελούν πηγή ενθουσιασμού, ανυπομονησίας, ψυχικής ανάτασης, χριστιανικής κατάνυξης, αποφόρτισης από το άγχος και αποσυμφόρησης από την πίεση της καθημερινότητας, ανεμελιάς και ικανοποίησης. Αλλά ακριβώς το αντίθετο. Ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου, βιώνει κατά βάση αρνητικά και επώδυνα συναισθήματα, όπως θλίψη, απογοήτευση, μοναξιά, αυξημένο άγχος και στρες, ματαίωση, μελαγχολία και πίεση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις συχνές συγκρούσεις και εντάσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας, την παραμέληση, την αδιαφορία, την ενδεχόμενη κακοποίηση και βία οποιασδήποτε μορφής.

Ωστόσο, η περίοδος των Χριστουγέννων είναι ιδανική, ώστε να βιώσουμε και να κατακλυστούμε από θετικά συναισθήματα και όμορφες σκέψεις. Είναι μια καλή ευκαιρία να συγχωρήσουμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας ακόμη περισσότερο. Άλλωστε η συγχώρεση συμβάλλει στην ευτυχία, γιατί απομακρύνει τα ενοχικά συναισθήματα, τις τύψεις και μειώνει την πιθανότητα να βιώνουμε εσωτερικές συγκρούσεις. Επιπλέον, η ευτυχία δεν κρύβεται στην απόκτηση υλικών αγαθών, αλλά στα απλά, τα λιτά και τα καθημερινά. Είναι σημαντικό να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για οτιδήποτε έχουμε, γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ας προσφέρουμε λίγο από το περίσσευμα μας στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, ψυχική, πνευματική και υλική ενίσχυση. Αυτό συνεπικουρεί στην ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησής μας και την καλλιέργεια της αλληλεγγύης και της προσφοράς μεταξύ των ανθρώπων.

Αυτό είναι το ουσιαστικό νόημα των γιορτών. Ας μοιραστούμε αμέτρητες ποσότητες αγάπης και καλοσύνης.

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα! Καλή Πρωτοχρονιά!

 

Ηρώ Στούμπου – Ψυχολόγος, Συνεργάτιδα της “Πρωτοβουλίας”