Ταυτότητα

Πρόγραμμα «Πρωτοβουλία» για την πρόληψη της Ενδοοικογενειακής βίας

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Πρόγραμμα « Πρωτοβουλία» για την πρόληψη της Ενδοοικογενειακής βίας

 

1. Τι είναι το πρόγραμμα « Πρωτοβουλία»;

     Εδώ και πολύ καιρό  παρατηρούμε με ανησυχία την αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής αλλά και της έμφυλης βίας σε βάρος των γυναικών. Ενδεικτικό της αύξησης είναι ότι η βία σε βάρος των γυναικών κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας του covid-19 χαρακτηρίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η « σκιώδης πανδημία». Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι έρευνες που διαπιστώνουν ότι για πολλές γυναίκες, το σπίτι δεν είναι ένα ασφαλές μέρος.

     Είναι πεποίθησή μας ότι η ενδοοικογενειακή βία  μπορεί να αντιμετωπισθεί  με την  ΠΡΟΛΗΨΗ.

     Το πρόγραμμα «Πρωτοβουλία» της Υπηρεσίας Γυναικείων θεμάτων του Ιδρύματος Νεότητος της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών υλοποιεί την πίστη μας στην πρόληψη. Με την έννοια αυτή αναφερόμαστε στην προσπάθεια αλλαγής των στερεοτυπικών αντιλήψεων, την αγωγή των φύλων, με την ενημέρωση, την στήριξη των ανθρωπίνων σχέσεων στην οικογένεια,  και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την επικέντρωση ΟΛΩΝ στην μηδενική ανοχή της βίας.

     Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να υλοποιήσουμε το βασικό μας στόχο. Υιοθετήσαμε την μορφή παρέμβασης που ακολουθείται διεθνώς από τους εξειδικευμένους δημόσιους φορείς και εθελοντικούς οργανισμούς με:

 • Στοχευμένες παρεμβάσεις στα πρόσωπα  ή στις οικογένειες ή σε μικρές ομάδες παιδιών και των οικογενειών τους, ειδικά σε αυτές που ανήκουν στην ομάδα  υψηλού κινδύνου
 • Με την δικτύωση μας με τους εξειδικευμένους φορείς της Πολιτείας
 • Παρεμβάσεις στην κοινότητα που στοχεύουν σε όλους
 • Παρεμβάσεις ενημέρωσης της κοινωνίας που σκοπεύουν στην αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων και των προσδοκιών γενικότερα.

Οι άξονες αυτοί μας οδηγούν στον σχεδιασμό  δράσεων που αρθρώνονται μεταξύ τους αρμονικά και αποσκοπούν στην:

 • Στη δημιουργία μιας ομάδας σχεδιασμού,
 • Στην προώθηση γνώσεων και γεγονότων καθώς  και στην κατάρριψη μύθων,
 • Στην καταπολέμηση κυρίαρχων αντιλήψεων για την επιθετική συμπεριφορά,
 • Στην εκτίμηση του φαινομένου στην κοινωνία σύμφωνα με επίκαιρες μελέτες,
 • Στην ανάπτυξη ενός πλαισίου αρχών και συμπεριφοράς  για τους ενήλικες και τα παιδιά,
 • Στην εμπλοκή των γονέων στις παρεμβάσεις που αφορούν τα παιδιά,
 • Στην ενεργοποίηση μιας εκστρατείας ενημέρωσης όλων ως προς τις στάσεις τους και τις αξίες απέναντι σε κάθε άνθρωπο,
 • Στην οργάνωση συνεργατικών δραστηριοτήτων

 

  2.Ποιοι αποτελούν την «Πρωτοβουλία»;

      Η «Πρωτοβουλία» ιδρύθηκε από την Υπηρεσία Γυναικείων θεμάτων του Ιδρύματος Νεότητος της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών αλλά είναι καρπός της συνεργασίας με την Ι.Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως,  την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων, και την  Ελληνική Αστυνομία. Όλοι οι φορείς συμμετέχουν με εκπρόσωπό τους στην Διοικούσα Ομάδα του Προγράμματος.

 

 3. Ποιες είναι οι βασικές αρχές της Πρωτοβουλίας;

 • Κύρια αρχή μας όπως προαναφέραμε είναι η πρόληψηαπό την εκδήλωση του φαινομένου. Αυτό σημαίνει ότι στοχεύουμε στην πρωτοβάθμια κυρίως πρόληψη.
 • Μια δεύτερη ουσιαστική αρχή του προγράμματος είναι η ενότητα. Αυτή υπηρετείται με την έμφαση στην κοινότητα και στις συνεργασίες. Είναι ολοφάνερο ότι πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του ανθρωπίνου προσώπου και των σχέσεων του στην κοινότητα, στην προσπάθειά μας να στηριχθεί μέσα αυτή και στην αντιμετώπιση των διακρίσεων και των αποκλεισμών. Αυτή η αρχή διασώζεται και υπηρετείται από τη Θεολογία της Εκκλησίας μας και αποτελεί ακόμα ένα λόγο ο οποίος μπορεί να συμβάλλει πολύ στην στήριξη της κοινής προσπάθειας των φορέων.

 

4. Γιατί να ενεργοποιηθεί ένας εκκλησιαστικός φορέας;

     Η βία σε όλες τις εκδοχές της είναι  ένα φαινόμενο το οποίο:

 • πλήττει την αξία του ανθρωπίνου προσώπου
 • αποκαλύπτει το έλλειμμα αγάπης, αλληλεγγύης και κατανόησης της  κοινωνία μας
 • Η Εκκλησία καλείται να δρα ως μητέρα που αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της και χωρίς διακρίσεις να αναδείξει την ιερότητα του προσώπου κάθε ανθρώπου και να τονίσει την κλήση του
 • Η Εκκλησία είναι κοινότητα ανθρώπων η οποία στηρίζεται στην αγάπη και στην ενότητα. Επομένως δεν μπορεί  να αδιαφορήσει όταν ένα φαινόμενο όπως η βία σε όλες τις μορφές της, πλήττει αυτή την ενότητα είτε χωρίζοντας τους ανθρώπους σε ομάδες που αλληλοσυγκρούονται είτε χωρίζει την κοινότητα σε θύτες και θύματα.
 • Αν και η εκκλησιαστική κοινότητα συγκροτείται από βαπτισμένους χριστιανούς δεν σημαίνει ότι αδιαφορεί για το κακό που πλήττει κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από το αν είναι ενταγμένος σε αυτή. Το αντίθετο θα σήμαινε ότι η εκκλησιαστική κοινότητα δεν είναι χριστιανική αλλά μια κλειστή και απόκοσμη θρησκευτική ομάδα.

 

5. Πού μπορείτε να μας βρείτε

Μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες και να συζητήσετε μαζί μας

Στην οδό Κ.Παλαμά 7  11141 Αθήνα

Τηλέφωνο      210-2019922

Ε-mail: protovoulia21@gmail.com

FB: https://m.facebook.com/111476051330766