Φωτίζοντας Σκιές…

Φωτίζοντας σκιές…

Στον  υπολογιστή σας λάβατε ένα ακόμα σημείο συνάντησης με την «Πρωτοβουλία». Πρόκειται για ένα blog όπως ονομάζεται στην τρέχουσα τεχνική ορολογία ή «σημειωματάριο» όπως το ονειρευόμαστε εμείς.

Ένα σημειωματάριο που οι συγγραφείς του δεν διστάζουν να καταγράψουν την σκέψη τους με νηφαλιότητα και επιχειρήματα και να την δοκιμάσουν στον  δημόσιο χώρο.

Ένα σημειωματάριο που γίνεται αφορμή συνάντησης απόψεων και προτάσεων. Μια πλατεία στην οποία φυσά αλλιώτικος αέρας. Αέρας ελευθερίας και αποδοχής.

Συνηθίζεται στο πρώτο editorial να προσπαθούμε να εξηγήσουμε γιατί υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης της νέας προσπάθειας  η οποία θα «κλέψει» λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του αναγνώστη.

Όμως η προσπάθεια του φωτισμού της καθημερινότητας, το άνοιγμά μας σε διαφορετική θέαση της πραγματικότητας η οποία έχει την δυναμική  της πρότασης και του διαλόγου, της παραίνεσης για την  λήψη θέσης σε θέματα  που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο είναι προκλητική έστω και αν δεν  είναι πάντοτε πρωτότυπη.

Το Σημειωματάριο (blog) που λάβατε είναι όπως προαναφέραμε μια νέα προσπάθεια του προγράμματος « Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας»  του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών να συναντηθεί με κάθε άνθρωπο, άνδρα και γυναίκα, που αναζητά τρόπους αλλά και σχέσεις που φωτίζουν τις σκιές που μαυρίζουν ή αμαυρώνουν την καθημερινότητά μας. Η βία είναι μια από αυτές. Δεν είναι απλά ένα κοινωνικό πρόβλημα. Είναι πρόβλημα που γεννιέται από λανθασμένες αντιλήψεις για τον άνθρωπο, τον πολιτισμό  και τις σχέσεις του οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται από μικρά κοινωνικά περιβάλλοντα ή από οικογενειακά δίκτυα ως ορθές.

Με το blog θα προσπαθήσουμε ακολουθώντας την μέθοδο της πρόληψης που είναι ο κυρίαρχος άξονας της εργασίας μας να «φωτίσουμε» τις θέσεις και τις αντιλήψεις οι οποίες συνήθως είναι και αντιχριστιανικές με σκοπό να συμβάλλουμε στην αλλαγή τους.

Θα διαπιστώσετε διαβάζοντας, τα κείμενά του, ότι η προσέγγισή μας είναι πολύπλευρη αλλά ριζώνει στη Θεολογία της Εκκλησίας μας και στο διάλογο της με τις Κοινωνικές και  τις Ψυχολογικές Επιστήμες καθώς και με τις Επιστήμες της  Αγωγής.

Ο δρόμος είναι σίγουρα δύσκολος , περνά από το χωριό της Βηθλέεμ και για αυτό δεν είναι αδιέξοδος. Μοιάζει σκοτεινός αλλά τον φωτίζει το Αστέρι που οδηγεί τους φιλόμοχθους στον Μεσσία. Είναι αφανής αλλά όχι άφαντος. Ζητά γυμνασμένες αισθήσεις που διψούν για Ζωή.

 

 

π. Αντώνιος Καλλιγέρης